donderdag 1 juli 2010

deel 4: Hoogte- en dieptepunten

Wat was nou het leukste/mooiste land? Weer zo'n lastige vraag. Maar wat ik iedereen wil aanraden om te bezoeken: Birma. Dat land was zo'n aangename verrassing voor ons. En dat kwam door de mensen. Tijdens de reis hebben we heel veel lieve mensen ontmoet, maar in Birma is iedereen lief (behalve dan de militaire regering natuurlijk). Birma heeft echt ons hart gestolen en is een land waar we nog vaak naar toe hopen te kunnen. Waarom? Ben je ooit weleens ergens geweest waar je bijna dagelijks zomaar ineens iets in je handen gedrukt krijgt (een appel, een koekje) met de woorden "Here for you. Thank you for visiting my country"? Precies, dat bedoel ik! Dan smelt je hart. Nergens anders ben ik zo geraakt door de oprechte vriendelijkheid van de bevolking. En ik wens de mensen daar echt het allerbeste toe in hun moeilijke situatie. Wil je trouwens meer weten over de ondrukking van het Birmese volk? Kijk eens op Burma Centrum Nederland.

Wat maakte nog meer indruk? D
e natuur in de vele landen, die je doet beseffen dat wij in Nederland geen natuur hebben. Ruig, leeg, wild, koud, heet, bizar. Onze door de ANWB gecultiveerde nationale parken? Mwah, ik denk niet dat je in Nederland snel verdwaalt. Ik heb het over overweldigende natuur. waar de elementen het voor het zeggen hebben. Waar je uren en uren kunt lopen in stilte en leegte, waar je je nietig voelt en respect krijgt voor Moeder Aarde. Waar je voorzichtig moet zijn en goed voorbereid op pad gaat. Dat is natuur! Zoek je dat? Ga dan naar Patagonië, het Andesgebergte, Swaziland. Indrukwekkend, dat beloof ik je.
Dieptepunten qua natuur, die zijn er ook. Vieze stinksteden, afvalbergen, zeewater vol plastic. Wat dat betreft valt er nog een wereld te winnen. Buspassagiers die hun afval gewoon uit het raam gooien, rivieren verstopt met plastic tasjes. Als je er wat van zegt, kijken ze je glazig aan.


Heel belangrijk op reis: eten. Lekkerste is wel het eten uit Mexico en Thailand. Ben je net als wij een lekkerbek en houd je van spicy, dan zijn dit je landen. Vies eten bestaat ook. Tenminste, voor ons als vegetariërs. Hond, spin, sprinkhaan, larf en vele, vele andere vleessoorten van zeer dubieuze kwaliteit in grote hopen opgestapeld vergezeld van een groepje vliegen in de brandende zon naast een neuspeuterende marktverkoper die geen hygiëneregels hoeft na te leven. Ik sla even over.

Wat brengt mij direct weer in de sfeer van de reis? Muziek. En dan de muziek uit Latijns Amerika als hoogtepunt en dan vooral dit lied van Seu Jorge die we hebben ontdekt tijdens een muziekluistersessie met onze nieuwe vriend Bernardo. Of als ik dit hoor, ben ik ook gelijk weer terug in Zuid Amerika : Daddy Yankee of Luis Fonsi of Oscar de Leon. In Mexicaanse sferen komen? Vicente Fernandez met een hele hele foute videoclip. Daar kan Lady Gaga toch niet tegen op!!!

Wat zijn nou de minst leuke landen geweest? Chili, omdat dat ineens weer zo'n modern land was en een beetje saai na het avontuurlijke Bolivia. Ook in Costa Rica konden we niet echt onze draai vinden. Maar eigenlijk kun je niet spreken van 'niet leuk', want een land ontdekken is altijd leuk

Ons top 5-lijstje

 1. Birma
 2. Bolivia, Laos, Panama, Thailand

Leukste wat we hebben gedaan in willekeurige volgorde!

 1. mensen leren kennen, altijd en overal
 2. safari
 3. snorkelen en schilpadden observeren
 4. lekker eten, vooral voor weinig
 5. mooie markten bekijken
 6. tien dagen mediteren in stilte
 7. brommer rijden (elke keer weer spannend)
 8. lange busritten (echt!)
 9. op bezoek bij oude bekenden
 10. samen zijn, elke dag
Het 'gewone leven' is voor ons ook weer begonnen en aan ons nu alleen nog de taak om nog zo'n 15.000 foto's uit te zoeken en te dromen over nieuwe reizen/vakanties. Jullie hebben nog één vraag/antwoord van ons tegoed, want iedereen wil toch ook weten 'of we weer nieuwe reisplannen hebben'. Volgende keer meer....

1 opmerking:

arie en joke zei

Heel erg leuk om jullie hoogte- en dieptepunten te lezen. We hebben er lang op moeten wachten en onze vraag is nu: "Hoe weten al de belangstellende lezers dat er na 2 maanden weer wat te lezen valt?" Wij bleven wekelijks kijken, maar misschien hebben een heleboel anderen de moed al op gegeven.
Joke en Arie