vrijdag 18 juli 2008

Show me the money!

Iedereen wil weten wat een wereldreis kost.. waarschijnlijk alleen om er achter te komen hoeveel we ondertussen gespaard hebben. Bij navraag zijn er namelijk weinig die ook echt plannen hebben hun baan op te zeggen en lekker weg te gaan. Maar ach, niemand is hetzelfde en daarom geven we je toch een idee. Omdat je moet gaan bedenken hoe luxe of armoedig je wilt slapen en eten, is een budget maken best lastig. Gelukkig houden andere wereldreizigers op websites hun uitgavenpatroon per land tot op de 'peso' of 'baht' nauwkeurig bij. Heel handig. Er zijn drie typen reizigers met bijbehorend budget:
  1. De sloebers.. zien er een uitdaging in om het liefst met geen budget op reis te gaan. Maar ook met 10 euro per dag maak je het jezelf niet echt makkelijk.
  2. De altijd lachende, sociale en vriendelijke reiziger.. that's us! hebben een budget tussen de 25 en 35 euro per dag (lees 37 en 55 dollar!). Kun je leuke dingen mee doen, beetje opletten waar je slaapt en wat je eet.
  3. De patsers.. eigenlijk de nep-reizigers, alles moet luxe en zien vervolgens nog niets van het land zelf, want hakken lopen niet lekker op onverharde wegen.
Conclusie: alle drie de types zijn natuurlijk mazzelaars om uberhaupt veel te reizen, maar wij hebben besloten te rekenen met een gemiddelde van 30 euro per persoon per dag.

Hiervan betalen we de overnachting, het eten, het dagelijkse transport en zaken als internetten, toegang tot musea, souvenirs etc. Dit is niet het meest beknepen budget. We hoeven niet elke nacht op een slaapzaal, maar kunnen ook privékamers boeken in hostels bijvoorbeeld. Ook kunnen we met dit budget een toeristenbus nemen in plaats van de lokale 'kippenbus'.

Onze vliegtickets zijn trouwens niet inbegrepen in de 30 euro. Dat begroten we op 3000,- euro per persoon voor het hele jaar. Ons voordeel is dat de dollar nu laag staat en veel landen hun valuta hebben gekoppeld aan deze munt. Dus ook de tickets zijn voordeliger om via Amerikaanse websites te boeken dan via een Nederlands boekingskantoor. Daarnaast hebben we nog kosten als verzekeringen, ons huis en de opslag van onze inboedel. Al met al moet je dus wel ff sparen, maar dan heb je ook wat!!

3 opmerkingen:

Unknown zei

Nja sorry.. komt misschien door m'n werk.. hahaha maar is was ook wel nieuwsgierig.. maar 30 pp moet te doen zijn, in Maleisië bijv. al overnachtingen gehad voor 6 euro per dag incl. ontbijt! Dan bespaar je wel lekker zodat je ook wat luxer kan soms (want dat is ook wel erg lekker af en toe ;-) Maar super gave site hoor.. ga jullie zeker volgen... maar tot die tijd, nog veel plezier samen beleven (Plein Open, stappen, Schollepop etc)!

groetjes en dikke kus Saskia

Anoniem zei

'Leren heeft te maken met durven loslaten en je vrij voelen om te doen wat je wilt doen'... en als je daar de moed voor hebt krijg je van de meest onverwachte kanten alle hulp die je nodig hebt!! Je ontmoet dan ook de juiste mensen om soms weer een stapje verder te komen. En wij gaan zeker jullie boeken lezen!!

Liefs en een dikke knuffel,
Wil

Anoniem zei

Tja, je zou zeggen dat het te doen is en het lukt jullie ook. Genieten en je merkt vanzelf wel of je op je budget moet letten. Voor nu is het 1 groot avontuur......

we blijven jullie volgen ook al zijn jullie gelukkig nog dicht bij....

dikke knuffels van Har en Ans