woensdag 3 december 2008

Terug in de tijd naar 2012

Dag 34 - woensdag 3 december - Flores: Tikal nationaal park

De nacht duurt nog korter dan verwacht. Wat lopen hier voor mongolen om ‘s nachts vuurwerk af te steken. Welke doel dient het om elke 10 minuten één strijker af te steken en dat een uur lang? Maar ja, we zijn in ieder geval op tijd voor de bus! Gadverdamme wat zijn we positief na 5 uur niet slapen! Tikal is één van de plekken waar je geweest moet zijn als je meer van de Maya’s wilt weten. Omdat we zelf erg veel interesse hebben voor de Maya’s is dit een aardig lang verslag geworden, ga er dus maar lekker voor zitten ;-)

De eerste Maya’s vestigden zich in het gebied van Tikal rond 700 voor Christus en de stad floreerde 1800 jaar later rond 900. De tour is zo’n 10 km lang om de hoofdcomplexen te bekijken. De NASA heeft via satellietfoto’s alleen al in het centrale gebied van de stad zo’n 4000 gebouwen getraceerd. Er zijn pas zo’n 70 gebouwen (deels) blootgelegd. Dit centrale gebied telt een oppervlakte van 16 km2 op een totale oppervlakte van zo’n 550 km2 voor het gehele gebied wat valt onder Tikal. Het gebied was in de tijd van de Maya‘s volledig ontbost en ‘betegeld’ met leisteen. Het blootleggen van een gebouw kost ongeveer zo’n 3 jaar. Eerst worden de bomen omgezaagd om pas een jaar later de wortels te kunnen verwijderen en te kunnen beginnen met het ruimen van alle aarde, rotsen en puin wat het Mayacomplex overwoekerd. Een helse klus tegen de elementen, want in dit vochtige regenwoudklimaat groeit alles weer supersnel dicht.

De gigantische complexen die de Maya’s bouwden waren niet bedoeld voor sier of om te laten zien hoe sterk en kundig ze waren. De gebouwen hadden allen een doel, sommigen om de goden te bedienen maar de meest bijzondere zijn wel de gebouwen die als kalender dienen. Niet één soort kalender; de Maya’s hanteren een aantal verschillende kalenders die elk een eigen doel hadden.

De kalenders danken hun bestaan aan de tijd dat de eerste nederzettingen gesticht werden. De Maya’s in de nederzettingen moesten nieuwe manieren bedenken om aan eten te komen. Waren ze als familie of stam zelfvoorzienend, in de steden met duizenden Maya’s was dat niet meer mogelijk. De Maya’s moesten overstappen van de jacht op wild naar veeteelt en het verbouwen van gewassen. Inherent hieraan werd het belangrijk om op de juiste momenten te zaaien en te oogsten om zo een optimale oogst te verkrijgen. Door studie ontdekten de Maya’s de correlatie van de aarde met de maan en de eerste kalender was geboren: 13 cycli van 28 dagen. Afgestemd op de zon- en maansverduisteringen hadden de Maya’s zeer nauwkeurige tijdstippen om het land te bewerken. Methodes die nog steeds gebruikt worden op het platteland bij de Maya’s die nog wel zelfvoorzienend zijn of op kleine schaal verbouwen voor de verkoop. De werking van 13 cycli en 28 dagen komen we niet alleen in de natuur maar ook bij de mens tegen. De vruchtbaarheidscycli van vrouwen loopt bijvoorbeeld gelijk met de 28 Maandagen. Al deze kennis wordt vastgelegd in de gebouwen die de Maya’s maken.

Lopend naar de ruines door de prachtige jungle zien we overal wilde dieren. We zijn erg blij dat we zo vroeg opgestaan zijn want de apen worden nu ook zo langzamerhand wakker en zo niet, dan helpt onze gids ze wel even. Wat kunnen die apen brullen zeg, het lijken wel tijgers die hun muil open trekken. Hij zegt ook uit te kijken voor verse apendrollen op de grond, want waar ze hun poep laten vallen doen ze vaak ook nog wel een plasje als afsluiter. Onlangs is er zelfs nog een poema gespot en er worden ook zo nu en dan niet eerder ontdekte diersoorten gevonden, doorgaans vogels.

Luis vertelt ook veel over de planten en bomen. Dan raapt hij opeens weer een vrucht op waaraan we moeten ruiken of steekt hij een stuk hars in de fik en legt uit dat de Maya’s dat gebruikten als wierrook. Het ruikt inderdaad bekend, als citronella. Het hout wat zichtbaar is in de gebouwen is op vele plekken nog steeds het oorspronkelijke hout wat meer dan 2000 jaar geleden gekapt is. Ook hiervoor werd de kalender gebruikt. De Maya’s wisten, en dit was uiteraard niet van de één op de andere dag, dat je bomen het beste binnen 3 dagen voor of na volle maan moest omhakken. Het water in de boom was dan namelijk helemaal naar de grond gezakt en hierdoor was de boom droog en vooral zo hard dat insecten en het ‘weer’ het nagenoeg niet kon aantasten.

Naast de maankalender hadden de Maya’s nog andere kalenders. Zo is er ook een tempel die 5 trappen heeft van elk 73 treden. Als je snel kunt rekenen zie je hier de astrologische kalender van 365 dagen. Net als onze 12 sterrenbeelden hebben de Maya’s ook soortgelijke symbolen of goden, in hun geval echter 20. Alle symbolen hebben elk hun eigen kenmerken zoals we dat ook kennen van ons eigen sterrenbeeld. Echter, onze geboortedatum deelt ons in één van de 12 sterrenbeelden. De Maya’s werken naast de symbolen ook met de toon van die dag. Hierdoor ontstaan maar liefst 260 verschillende momenten waarop een kind geboren kan worden en unieke eigenschappen mee krijgt.

Luis is opgegroeid in het park en kent elk hoekje en gaatje. Onzichtbaar voor het oog hebben archeologen duizenden tunnels gegraven om een doorgang te creëren naar de binnenkant van de tempels. Een ideale speelplaats voor kinderen natuurlijk. Vroeger zijn er nog wel eens fouten gemaakt in het park door de tunnels niet dicht te stoppen na onderzoek. Hierdoor verzwakte het fundament en stortte een complex in, geholpen door het enorme gewicht van alle stenen waarmee het gebouw was gemaakt.

Best leuk al die ouwe ruines die we bekijken vandaag, maar hoe zie je dan de werking van die kalender? Het antwoord is heel simpel, door ernaar te kijken vanaf de centrale tempel, de positie waar de zon opkomt en ondergaat vertelt je exact welke dag het is op de verschillende tempels. De manier waarop de zon zichtbaar wordt op de verschillende plateaus van de tempel en de werking van schaduw geven de geheimen van de Maya’s bloot. 21 December 2012 is een zeer belangrijke datum voor de Maya’s. Er wordt wel gesproken over het einde der tijden, maar dit is niet helemaal waar. De Maya’s spreken over een hoger bewustzijn wat zijn intrede zal doen. Het heelal zal in perfecte lijn komen te staan wat zichtbaar zal zijn op de tempels. Het licht zal het negende en hoogste plateau op de tempels overstijgen, de grote telling zal tot een einde komen en gepaard gaan met een schouwspel van lichtillusies op de Mayaruines.

Het voelt raar hier te zijn. Al die honderdduizenden Maya’s die hun leven hebben gegeven voor het bouwen van deze prachtige complexen en het eindresultaat nooit zullen aanschouwen. Vaak niet eens de voltooiing van een complex mee hebben mogen maken waaraan ze gebouwd hebben. Het kostte namelijk vaak zo’n 20 tot 50 jaar om een gemiddelde tempel of piramide van zo’n 50 meter hoog te bouwen. Dit alles maakten ze voor een hoger doel, ooit mogen reïncarneren op het hoogste niveau waar we volgens de Maya’s binnenkort kennis mee gaan maken. Een erg bijzondere ervaring hier te zijn en dus wellicht binnenkort mee te gaan maken!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijk weer even te lezen...
Het is nog stil op de zaak, collega's zijn nog niet wakker en tel is nog stil. Internet wacht wel even.
Ruben heeft laatst een hoofdstuk bij geschiedenis over Tikal gehad, leuk opfrissen.

Over Ruben gesproken, we zijn nu bij Iron Maiden, kweet niet of ik het eind van het jaar haal... wat zeggen de maya's daarover?

kusmj

ps mijn moder heeft ook gereageerd maar dan zeker iets niet goed gedaan want ik vind die reactie niet terug. zal 'r uitleggen....

Anoniem zei

Wat een toeval laatst was er weer iets over op tv, volgens mij bij DWDD, komt weer nieuwe film uit "2012" .. over t mogelijk einde vd wereld. Wel leuk als je die tijdens je reis nog kan zien ergens ;-)