zaterdag 24 oktober 2009

Op een 125cctje rondom Sapa

Dag 357 tm 360, 19 tm 24 oktober 2009, Sapa

Een 'full body' massage moet ons getergde trekkinglijf weer soepeltjes krijgen, maar het is flut. Dit heeft niets met massage te maken, maar meer met in elkaar slaan en prikkeldraad maken op onze kuiten en armen. Nee, zonde van het geld. De Vietnamezen kunnen nog wel wat leren van de Thai. In het zonnetje op het terras van Lotus Hotel met een boek doet meer wonderen voor het herstel van de spierpijn. Heerlijk even niets doen.

Een dag later rond kwart voor zeven in de ochtend horen we vanuit onze hotelkamer bekende stemmen op de gang. Jeroen en Annemarie zijn aangekomen met de nachttrein vanuit Hanoi. Gezellie dat ze er weer zijn. De laatste keer dat we hen zagen was in Saigon, dus we hebben veel bij te kletsen.

Twee dagen lang huren we met hen brommertjes en rijden we de omgeving van Sapa door. En die is prachtig. Wat is er heerlijker dan op een 125 cctje elke hobbel tot in je vezel te voelen en ondertussen te genieten van het uitzicht en de dorpjes. Maar zoals zo vaak maken de mensen het geheel af. Bij een waterval worden we gevolgd door vijf 'wijffies'. Het zijn vrouwen van de Red Dzao stam die hun voorhoofd en wenkbrauwen scheren als ze getrouwd zijn. Ze zijn schattig, maar willen uiteraard wel wat aan ons verkopen. Dat doen we niet, maar ze willen wel poseren voor wat geld.

Als het zonnetje doorbreekt en we verder toeren over een klein paadje door de vallei lijkt het wel of de hemel voor ons uitstrekt. We zijn er helemaal stil van. Dit soort dagen geven ons weer een stoot energie die je soms wel nodig hebt als je aan het reizen bent. Want hoewel Vietnam echt prachtig is en we veel lieve mensen hebben ontmoet, is hun 'enthousiaste ondernemerschap' ons wel eens teveel. Iedereen wil iets aan je verdienen en we snakken soms naar een gewoon 'hallo' zonder dat dat direct gevolgd wordt door 'you buy something from me'. Met Jeroen en Annemarie hebben we veel gesprekken hierover en we komen tot de conclusie dat Vietnam een land is wat je tegelijkertijd omhelst én afstoot. Morgen gaan we met zijn vieren richting de grens van Laos. Dit gaan we in een paar stapjes doen, zodat we nog meer kunnen zien van het noorden van Vietnam. Hopelijk zijn de mensen daar minder ingesteld op toeristen.
En we hebben natuurlijk nog veel meer foto's op ons Flickr account!! ;-)

1 opmerking:

ans zei

prachtige foto's....

xx Ans