donderdag 15 november 2012

Dubai en Oman

Dubai? Dubai? Daar is toch alles heel duur? Daar is toch alleen woestijn? Wat moet je daar nou weer? Nou, eens met mijn eigen ogen zien hoe het daar is! Ik heb het WEL gezien. Dubai kende ik alleen van Mega Structures op Discovery Channel; maar liefst 7 keer was een gebouw of bouwproject in Dubai onderwerp in deze TV-serie. Dubai is een van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten. De hoofdstad van de VAE is Abu Dabi, maar veel bekender is natuurlijk Dubai. Een emiraat dat uitblinkt in uitblinken. De hoogste toren ter wereld; in Dubai. Land maken in zee in de vorm van een palm of skien op sneeuw in de woestijn? Ja hoor het kan hier. En ik was ook wel toe aan wat zonneschijn. Vandaar dus Dubai!

Samen met Martine (want Edwin was op cursus in Engeland) heb ik me een week lang in luxe gebaad. Nou, ja, ik noem het maar luxe vanaf een afstandje, om naar te kijken vooral! We logeren eerst drie nachten in het Winchester Grand een hotel aan de rand van het 'oude centrum' van Dubai. Als je uit het Nederlandse weer komt, dan word je wel heel blij van een aangenaam temperatuurtje in combinatie met een zwembad op het dak. We zitten op redelijke loopafstand van waar ooit Dubai is ontstaan, als kleine handelsstad/vissershaven. We bezoeken hier het hilarische Dubai Museum in het Al Fahidi Fort, de rivier The Creek, de soeks, de kleine winkeltjes en de levendigheid die doet denken aan India. En dat het aan India doet denken is niet zo gek, want Indiers zijn ruim in de meerderheid in Dubai. Voor 1 dirham maken we een kort boottochtje op een traditionele dhow-boot. En het eten? Heerlijk Libanees en natuurlijk Indiaas!

De hoogste toren ter wereld is de Burj Kalifa. Maar liefst 828 meter hoog! En te bezichtigen, hoewel je dan maar komt tot de 124e verdieping. Gelukkig hadden we al via internet kaartjes gekocht, want zo maar verschijnen aan het loket, dan betaal je de volle mep van 100 euro. Het uitzicht laat zien dat Dubai inderdaad een stad in de woestijn is, met hier en daar een pluk wolkenkrabbers. Recht onder ons ziet het er helemaal raar uit, met dat blauwe water. Later zien we daar nog de wervelende Dubai Fountains Show (en uiteraard is dit de werelds grootste fonteinshow). De ingang van de toren is via de Dubai Mall.  En ja, hoe kan het anders, dit is het grootste winkelcomplex ter wereld met meer dan 1000 winkels, een ijsbaan (in de woestijn!!) en een enorm aquarium en dat heeft dan weer werelds grootste Acrylic Panel (wat betekent het grootste kijkvenster).

In de mall lopen we rond als twee hysterische shopaholics, maar niet veel later is de lol er wel vanaf. Dit gaat buiten ons budget. Prachtige winkels, maar niets is hier goedkoper dan in Nederland, dus leuke dealtjes scoren we niet. En geld voor echte Jimmy Choo of Manolo Blahniks, nee, helaas! Kijken, kwijlen, niet kopen.

We hebben ook nog een overnight desert safari tourtje geboekt, dat begint met dune bashing, ofwel, snoeihard met 4x4 auto's over de duinen denderen. Misselijkheid gegarandeerd! We pakken precies op het juiste moment de zonsondergang mee en worden daarna bij een desert camp afgezet, waar we met heel veel mensen eten en kijken naar een buikdanseres (die er verdacht Aziatisch uitziet trouwens). Verder kun je in het kamp je handen met henna versieren, op de foto in burka en aan een waterpijp lurken. Van de heel grote groep blijven we met 3 mensen over die ook daadwerkelijk hier een nachtje slapen. We slapen semi-openlucht en hoewel het overdag erg warm is (35 graden), is het 's nachts erg frisjes!! Als we dan ook nog een vallend ster zien, is het plaatje compleet!

Na de nacht in de woestijn, checken we in bij ons 2e hotel; het Sofitel. Nou, das niet verkeerd! Hier kunnen wij wel goed aan wennen hoor, die luxe, het uitzicht, de mooie kamer! We zitten aan The Walk, een boulevard met (dure) hotels en (dure) winkels en 's avonds is het hier een parade van luxe auto's. Hummer, Ferrari's, Mercedes, de ene auto nog dikker dan de ander. In de auto's zitten jonge emirati jongens. De arm nonchalant uit het raam om ook de dikke Rolex te showen. Bizar!!

Vroeg op om in drie uur naar het noordelijkste puntje van Oman te reizen. Dubai uit, stempels erbij in het paspoort, Oman in, nog meer stempels. Yes! We hebben een boottrip in het fjordengebied Musandam. Dit onherbergzame gebied heeft een paar kleine dorpjes die alleen per boot bereikbaar zijn. We varen wat rond in de baaien. Er schijnen hier dolfijnen te zitten, maar ik ben altijd wat wantrouwend bij dat soort verkooppraatjes. Maar niets is minder waar, want als de kapitein wat gaat fluiten en in zijn handen klapt wordt onze boot ineens gevolgd door een groepje enthousiaste dolfijnen. Ze vinden dit echt leuk en sloven zich uit door keihard mee te zwemmen en af en toe (lachend?) boven te komen. COOL!
Daarna gaan we nog even snorkelen (niet veel visjes, dood koraal en de dolfijnen zijn gevlucht :-), heerlijk eten, zonnen en weer terug naar Dubai. Oman was top. Van dat land wil ik nog wel meer ontdekken.

Naast de Dubai Mall is er ook de Mall of the Emirates, het winkelcentrum dat vooral bekend is van de overdekte skibaan met echte sneeuw! Krankzinnig natuurlijk, want in Dubai is het in de zomer met gemak ruim 45 graden. We maken wat foto's, maar zijn pas echt verbaasd als we echte pinquins een mini-showtje zien geven door van een ijsbaan af te glijden! Hilarisch!


We eindigen de vakantie met zonnen, zwemmen, naar het strand en ons geestelijk voorbereiden op de kou in Nederland.
En onze conclusie: Dubai, een beetje vreemd, maar wel lekker!
Alle foto's zien? Kijk dan snel hier! 

Geen opmerkingen: