woensdag 20 augustus 2008

Akwaaba! Welcome!

2 Augustus 2008 haalden mijn familie en ik Kamikaz van Schiphol op. Nu was het zijn beurt om zich te laten rondrijden. Ja, het is bijzonder; een Ghanees die op vakantie komt naar Nederland. Hij had twee jaar gespaard voor zijn ticket en nu was hij echt hier, voor twee weken!

Ruim drie jaar eerder ging ik met Edwin, mijn zusje Larissa en haar vriend Stijn op vakantie naar Ghana. Reden: mijn ouders opzoeken die daar vrijwilligerswerk deden. We werden in Accra van het vliegveld gehaald door Kamikaz (een uitstekende naam voor een chauffeur!). Hij was niet alleen chauffeur, maar ook een goede vriend van mijn vader en moeder. Toen 24 jaar, ambitieus en leergierig.

We hebben geweldige weken gehad met hem in Nederland (een uitgebreid verslag volgt nog, wordt aan gewerkt :-). In het kort: hij is in een visserskostuum gestoken in Volendam, naar een skibaan met echte sneeuw geweest, hij heeft de Wallen gezien, gefietst door Den Haag en nog talloze andere Hollandse hits bekeken en beleefd.

Maar waar het me nu om gaat is dat het zo ontzettend leuk is om tijdens reizen mensen te ontmoeten en hun leven te leren kennen. Maar dat het ook super is diezelfde mensen je eigen land en leven te kunnen laten zien! Je wordt met de neus op de feiten gedrukt als je je eigen land bekijkt door de ogen van bijvoorbeeld iemand zoals Kamikaz. Wat hem opviel? Water uit de kraan dat je kunt drinken, overal vruchtbare grond om gewassen op te verbouwen. Maar ook de vele manieren waarop wij onze overdaad aan vrije tijd besteden. "From child on till you are old, you people have so much things to do for fun", merkte hij treffend op. Je krijgt er bijna een schuldgevoel van. Tuurlijk ziet hij ook de vele gebouwen en vertel je hem dat veel mensen op een kantoor werken. Maar waar zij nog vaak moeten overleven, zijn wij in de Westerse wereld vooral aan het beleven.

We waren 'bang' dat hij niet meer weg wilde gaan, maar het tegenovergestelde was waar. Want Nederland was een behoorlijke cultuurshock voor hem, hij wilde juist graag weer terug naar Ghana. Naar zijn vrienden, zijn vriendin en naar zijn thuis.

Geen opmerkingen: