zondag 2 november 2008

Boerenmeiden en dronken yuppen

We hebben al weer zo veel te vertellen en we zijn er nog maar net! Ik begin even met Jesus. Hij is inmiddels 61 jaar en ik ken hem al 10 jaar. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen buiten Mexico Stad in het plaatsje Texcoco. Wij verblijven in een gastenverblijf met een eigen slaapkamer, keuken, badkamer met jacuzzi en eigen TV. Jesus vertelde ons dat hij tot de 5% van de bevolking hoort die het bovengemiddeld goed heeft. En dat geloven wij meteen, want onderweg naar zijn huis zien we ook de armoede (golfplatenhuisjes en bedelende kinderen op straat).

Zaterdag is een dag vol indrukken. Neem nou het ontbijt; churros, zoete aardappelpuree, bonen, zelfgemaakte jam, broodjes en koffie. ‘t Smaakt heerlijk. Jesus neemt ons hierna mee naar de Universidad de Agricultura. Hij is er zelf in 1965 afgestudeerd en is nog steeds actief betrokken bij de school. In een kapel op de campus heeft wereldberoemde schilder Diego Rivera (ook bekend als de grote liefde van Frida Kahlo) rond 1926 zijn communistische muurschilderingen gemaakt. We krijgen van een gids een uitgebreide uitleg over het prachtige schilderwerk. Voor wie meer wil weten over de tijd van de Mexicaanse revolutie, Diego Rivera en Frida, huur eens de film Frida met Salma Hayek in de hoofdrol.

We vallen dit weekend met onze neus in de boter. Mexico viert Los dias de los muertos. De doden worden herinnerd en geëerd. En dit gaat gepaard met zogenaamde offrendas, altaren in huis met offers. In het Centro Cultural bekijken we de algemene offers. Het bestaat uit doodshoofden, veel eten en bloemen. Op de onderste laag van het altaar worden de kinderen geerd, iets hoger de tieners, de volwassenen etc. Ik heb nog nooit zoiets gezien en vind het ook wel mooi dat er niet zo krampachtig over de doden worden gedaan als bij ons in Nederland.

Jesus neemt ons vervolgens mee naar de overdekte markt van Texcoco. Het non-foodgedeelte is niet zo spannend, het wordt pas leuk bij de schapenhuiden, dooie kippen die onder je neus worden onthoofd en al het fruit wat we niet kennen. We mogen van alles proeven en kopen voor weinig heerlijke naranjas.

We hebben nu wel de algemene offrendas gezien, maar Jesus trekt nog meer uit de kast. 10 jaar geleden overleed zijn beste vriend. In het huis van de familie van die man wordt speciaal voor hem (en andere dooie familieleden) een altaar gemaakt. De vrend was boer en leefde met zijn vier ongetrouwde zussen en nichten op een kleine boerderij hoog in de bergen. Na een rit van een uur komen we bij de 82 jarige zus en haar nicht Maria van 56 jaar. Sinds het overlijden van de boer staan de dames er alleen voor om het land te bewerken en de producten te verkopen op de markten in de omgeving. Ze produceren zo’n 15 soorten fruit en zo’n 20 soorten groenten en kruiden. De oude tante is echt een plaatje, met twee gitzwarte lange vlechten en een verweerd gezicht. Ze is ijzerstrek want ze klimt nog zelf in de avocadoboom om de vruchten te plukken. Helaas worden haar handen zwak en laat ze haar nicht de maïskolven pletten voor de tortillas.
Het altaar voor haar broer is indrukwekkend met enorme peren, appels, bananen, broden, rijst, tortillas, bloemen en kaarsen. We mogen geen foto maken, maar wel van de dames zelf. Met warme kussen en omhelzingen nemen we afscheid van deze lieve boerenmeiden.

Alsof deze dag nog niet leuk genoeg was hebben we vanavond ook nog twee (!) feesten. Het eerste feest is bij een bevriende familie waar we dia de los muertos gaan vieren. Iedereen, behalve wij, is verkleed in Halloween achtige pakken. (skelet, vampier, duivel). We krijgen heerlijk eten, zoals tortilla’s en mole. Ondanks dat het een alcoholvrij feest was wist Jesus toch wat tequila te scoren. Terug naar huis. Gitaar gepakt en via een hobbelige weg naar zoon Emiliano die zijn dertigste verjaardagsfeest vierde. WOW, wat een wild feest is dit. Echt iedereen is verkleed! Er is enorm veel drank en weer goed eten. De meeste spreken Engels, hebben gestudeerd en zijn eigenlijk de yuppen van Mexico. Het feest was zo tof, dat zelfs Edwin heeft gedanst (op DJ Tiesto notabene). Pas om 4 uur ‘s nachts lagen we in bed....een beetje dronken maar...

6 opmerkingen:

Anoniem zei

waaauw, wat hebben jullie het onwijs leuk en fijn dat je een eigen kleine woonruimte hebt.
Lijkt me geweldig om dit alles mee te maken. Geef Ed wel even een applaus van ons dat hij gedanst heeft....dat had ik wel willen zien, hahahahahh...

veel plezier en denk aan de katers....

liefs van Ans

Anoniem zei

Ed jij dansen.... hahahaha ik hoop dat daar foto's van zijn ;-)
Het klinkt allemaal erg gaaf !!!!

Liefs van ons xxxx

Anoniem zei

Wat leuk zijn jullie verhalen om te lezen!! Zo krijg je het gevoel als of je er zelf ook bij bent. Echt super leuk. Ik kijk al uit naar de volgende stukjes

Heel veel plezier nog!

Liefs Syl

Anoniem zei

Ha Mascha, wat leuk om jullie via deze site te kunnen volgen. Ik heb zin in veel foto's van mooie zonnige oorden en natuur. Dan kom ik hier de winter wel door! Veel plezier en geniet (doen jullie al - ik lees het heus wel tussen de regels door hoor hihihi) !
Liefs,
Jolanda (Justitie)

Anoniem zei

Hey edwin,

Ik was verbaasd om te lezen dat jij daar wel gaat dansen.
Verder klinkt het wel kicke.
ben ook wel benieuwd naar wat foto's.

groeten

Van ons,
Nick, Marco en Hilda

Anoniem zei

zucht.... de azteken..
wat heerlijk om zo met jullie mee te reizen.
knuf Joke en Tim