vrijdag 27 maart 2009

Einde van de wereld!

Dag 145 t/m 149, 23 t/m 27 maart 2009 - USHUAIA!!!!!

Ga eens met je vinger nog verder naar beneden. Juist, daar waar het continent Zuid Amerika ophoudt, daar zijn wij we nu! In Ushuaia.

Na Torres del Paine (pain in the ass) zijn we compleet uitgeteld, maar wel vol goede moed om verder te reizen naar beneden. Met stramme pootjes stappen we in de bus van Puerto Natales naar Punta Arenas, een stukje van drie uur. In Punta Arenas blijkt niet veel te beleven en we besluiten (we reizen nog steeds met Linda) de volgende morgen een rechtstreekse bus te nemen naar Ushuaia. Dat is tenslotte ons 'grote' doel. Het is wel weer 12 uur in de bus, maar met spannende onderbrekingen zoals een stukje met de ferry door de Magallenas Straat - we zien tuimelaars- en een grensovergang, want we reizen weer terug Argentinie in. Zo hebben we er weer wat stempeltjes bij. Ja, het is een raar gebied, zo bungelend onderaan de wereld, wat dat ook nog eens is verdeeld over twee landen en bestaat uit eilanden, ijs, bergen en veel water.

Voor de rest doet niemand het, maar Edwin en ik juichen en klappen als we de stad Ushuaia 's avonds binnen rijden. Potverdikkie, het is ons toch maar mooi gelukt om zo ver te komen. Het voelt als oud en nieuw ofzo. Emotioneel. We geven elkaar zelf een kus! Met de bus vanaf Mexico en in bijna vijf maanden tijd. Zo veel gezien, zo veel beleefd. Zo veel uren in bussen, mensen ontmoet. Het is raar, maar Ushuaia krijgt ineens symbolische waarde. En dat terwijl het niet het einde van onze reis is. Gevoelsmatig is het wel een mijlpaal en bovendien, je kúnt niet eens verder naar beneden, zelfs als je dat zou willen. Okay, Antartica....maar dat is een heel ander (financieel) verhaal. Als we groot zijn, doen we dat nog wel een keer hahah.

Tja, en dan ben je er en blijkt Ushuaia gewoon een winderig en koud stadje te zijn. Nergens zie je dat je echt aan het einde van de wereld bent. Gelukkig helpt het bureau van toerisme een handje mee en kun je grappige foto's maken die bewijzen dat je er echt bent. En bij alles wat we doen zeggen we; " ..tjongetjonge, en dat helemaal aan het einde van de wereld."

Ze stinken een uur in de wind, maar zijn wel heel schattig, de zeehonden en zeeleeuwen op het eiland voor de kust van Ushuaia. Vier uur dobberen op een bootje door het Beagle Kanaal levert aandoenlijke plaatjes op. De volgende dag gaan we helemaal los bij het zien van een pinguin kolonie. Het zijn maar vogels, maar zo typerend voor het gebied waar we zijn. En ze zijn echt grappig! En, mijn god, wat is het hier koud. Een snijdende wind - het is meer een storm -jaagt over Vuurland en wij....wij verlangen inmiddels wel weer naar de zon.

Ik roep al weken dat ik nodig naar de kapper moet. Mijn haar is door zeewater, slechte shampoos en zon een ouwe stroberg geworden. Tja, en dan heb je maar één keuze...je haar achter laten op....jawel...het einde van de wereld. Symbolisch (alles is symbolisch in Ushuaia) vallen mijn rode lokjes op de grond in de kapsolon van Alberto, die overigens veel gelijkenis vertoont met good ol' André Hazes. Maar dat doet niets af aan zijn knipkunst, want mijn koppie stro is verdwenen en het danst weer in de wind (of ijsstorm, eigenlijk).

Morgen gaan we weer noordwaarts. We vliegen naar Buenos Aires, zo'n 3000 km weer omhoog. Het idee om het hele stuk met de bus weer te doen sprak me niet echt aan.

Ps vanaf het einde van de wereld (gaan we weer) willen we nog even Dick en Saskia feliciteren met hun wereldgozertje Thomas. Kus!!

3 opmerkingen:

Claudia zei

Hallo,

Hier gewoon vanuit een koud Nederland hahaha.
Ongelooflijk het einde van de wereld, super hoor !!!

SPreek jullie snel !!!!!

Dikke kus

Ans zei

Ja eindelijk het einde van de wereld, geweldig dat je ook wat lokken hebt achter gelaten, hhahahahahah mooi moment.
Het is zeker een mijlpaal en geniet ervan.
Jullie hebben er gelukkig mooie foto's van....het bewijs dat je er bent geweest.

veel plezier en kusjes van Ans

arie en joke zei

Gefeliciteerd allebei,
Samen naar het einde (niet echt natuurlijk) is echt de moeite waard. Weer een uitschieter op een reis, die toch al uit zoveel bijzonderheden bestaat.
We hopen dat de rest van jullie reis nog veel meer hoogtepunten zal brengen.
Joke en Arie