zondag 24 mei 2009

Creatief met kokosnoot

Dag lieve lezers,

Ik leer en ervaar veel tijdens de reis. En soms moet je die kennis delen, ja, zelfs óverdragen! Dus ben ik zo vrij geweest een eigen Teleac-cursus (bestáát dat eigenlijk nog?) te ontwikkelen. Het is een soort overlevingscursus, maar eentje die het goed doet bij de vrouwtjes. Hier komt ie: de kokosnoot. De meesten zullen hem kennen vanuit de supermarkt, dat keiharde donkerbruine ding waar nog wat vocht inzit als je hem voorzichtig openmaakt. Zo groeien die dingen dus echt niet aan de boom! “Op een onbewoond eiheiland...zongen de 'kinderen',”drink met je billen bloot melk uit een kokosnoot...” Yep, maar daar komt dus heel wat bij kijken!
Zoals je op de eerste foto duidelijk kunt zien is die donkerbruine ronde bal nergens te bekennen. Kokosnoten groeien als grote groene ovale vruchten hoog, echt hoog, in een palmboom, en zijn vrij eigenwijs bij het ontkoppelen van die boom. Pluk je hem vroeg, dan kun je er alleen kokoswater uit drinken. Pas in een later stadium vormt hij de harde schil waarin de witte harde kokospulp zich vormt, zoals wij hem kennen. En het valt nog niet eens mee een verse groene drinkbare te onderscheiden van een verse met witte kokospulp. Meer hierover in onze gevorderdencursus.
Na de keiharde groene schil flink te butsen op een rots..zorg dus dat je wel een rots bij de hand hebt anders ben je echt kansloos.....komen er scheurtjes in en ben je in staat, met de nodige inspanning, de schil, de taaie vezels eigenlijk eraf te rukken/scheuren/trekken. Dit is echt een klote karwei! Het is loeizwaar en 't gaat langzaam Maar je moet wat overhebben om te overleven, of in mijn geval, den vrouwe in te palmen! Snap nu gelijk waar dat spreekwoord vandaan komt. We hebben hier overigens meerdere foto's van gemaakt, maar daar stond mijn gezicht op een dusdanige manier op dat dit wellicht voor slapeloze nachten zou gaan zorgen. Nou, okay, vooruit dan, dit is tenslotte een uitgebreide Teleaccursus en niet zomaar een LOI-tje.
Flink wat vloekjes en zweetdruppels later komt hij, de kokosnoot zelf dan te voorschijn. Nog allerlei vezels zitten aan de noot vast, maar we komen dichtbij. Uiteraard zijn we aan het overleven hier en hebben we dus weinig tools tot onze beschikking. Weer naar een stuk rots om met een paar flinke klappen een gat erin te slaan. Hihaaa.. dit is net als die bountyreclame, de kokosmelk spat eruit. Alleen in dit geval zit je praktisch zelf helemaal onder en valt er weinig meer te sloberen van het zoete vocht.
En dan ben je natuurlijk pas een echte Tarzan als je eerst Jane laat proeven. Gulzig wordt er gedronken en nu komt de laatste stap. De keiharde schil eraf breken en het witte kokos lekker opsmullen. Dit overleven we wel!

4 opmerkingen:

Nijsz zei

Met een simpel zakmes nog wel... Erg dapper!! Want met kapmes, hamer, spatel en dunschiller is het natuurlijk veeeeel makkelijker, maar ook minder spannend.

RESPECT!

Hoe maak je een kokosnoot open?

*Maak gebruik van de natuurlijke breuklijn die tussen de ogen loopt!
*Neem de kokosnoot in je linkerhandpalm vast met de kiemopeningen of ogen net boven je duim.
*Houd de kokosnoot daarbij boven een kom, zodat je zonder knoeien het sap op kan vangen.
*Gebruik de onscherpe zijde van een kapmes of hamer om de breuklijn te treffen.
*De kokosnoot valt dan in twee gelijke stukken uit elkaar.
*Controleer de smaak van het vruchtvlees om zeker te zijn van de versheid van de vrucht.
*Een ranzige smaak? Drink het sap dan liever niet.
*Steek vervolgens een spatel tussen de buitenste schil en het vruchtvlees en haal het vlees eruit in verschillende stukken.
*Eventueel verwijder je ten slotte het dun, bruin laagje op deze stukken. Een dunschiller is hiervoor handig.

Ans zei

Cool Edwin,
Wel heftig hoor , maar super dat je dan ook eerst je vrouwtje wat laat drinken..
Stoere foto's van je, wil wel in de leer bij je hoor als jullie terug zijn..
Hier schijnt de zon en die blijft voorlopig, ik zie alleen maar kokosnoten bij de AH, hahahahahahahaha.

O ja ben al met de auto op pad geweest, wennen maar wel heel leuk...


dikke kus van Ansie

Claudia zei

Hey Tarzan,

Ik wil ook wel een cursus volgen bij jou, wanneer geef je de eerstvolgende ??
Of is het lesmateriaal te bestellen ??

Hahaha, kicke hoor.

Spreek je snel weer.

Liefs Claudia

Anoniem zei

Bedankt voor een interessante blog