vrijdag 12 juni 2009

St Lucia, ons eerste wild

Dag 221 t/m 226, 7 t/m 12 juni, St Lucia 

We konden helaas niet in één ruk vanuit Drakensberg door naar St Lucia. De Bazbus ging vandaag niet verder dan Durban en dus moesten we een overnachting maken in Hippo Hide Lodge. Een klein hostel waar bijna alleen maar Nederlanders leken te zitten. Omdat we toch wel laat in de middag aankwamen besloten we maar eten te bestellen bij 'Mr Delivery'. Dit is een bezorgdienst die allerlei deals heeft met restaurants om eten te bezorgen. Heel erg relaxed, want zo hoef je niet de deur uit en kun je, zoals wij deden, toch lekker Indiaas eten. Nog een leuk feitje: Durban kent de grootste Indiase gemeenschap buiten India!

De volgende dag staan we veel te vroeg op. Het tjappie van het hostel zegt ons dat de bus rond 6.45 uur ons op komt halen. Dat blijkt 8.30 uur te zijn. Behoorlijk irritant uiteraard, want omdat we op de bus zaten te wachten durfden we het ook niet aan ontbijt te bestellen. Goedgemutst gaan we uiteindelijk de bus in, samen met Rob en Inge, twee Nederlanders die ook naar St Lucia gaan. In een paar uurtjes tijd zijn we er al, in het toeristische St Lucia wat een World Heritage Site is van de Unesco, vanwege haar vijf ecosystemen. Eh, welke waren het ook al weer, zee, rivier, moeras, mangrove en grasland? Het gebied staat ook bekend om de krokodillen en nijlpaarden. Maar er lopen ook zebra's, antilope en er zwemmen haaien, dolfijnen, zeeschilpadden en humpbackwalvissen. Ruim aanbod dus.

Diezelfde middag huren we nog een auto bij Avis zodat we de volgende dag op eigen houtje naar HluHluwe (spreek uit als SloeSloewie!) en Umflozi Game Parks kunnen gaan. We huren een Toyota Corolla met alles erop en eraan, heerlijk om weer eens in zo'n superluxe auto te rijden. Echter niet geheel zonder reden, want Rob en Inge delen de kosten met ons. We gaan vroeg naar bed, want om 5 uur 's ochtends moeten we in de auto zitten om naar de game parken te rijden. ** gaap **

Het zeikregent die ochtend, verdomme, hebben wij weer. Die dieren zijn net als mensen, als het regent schuilen ze liever onder bosjes dan dat ze door de modder banjeren. We zien niet echt veel het eerste half uur in het park. Maar dan opeens zien we ons eerste wild life, een stuk of wat impala's. Gelijk schieten we als een gek tientallen foto's bij elkaar, niet wetend dat we die klote beesten nog wel honderd keer gaan zien vandaag in veel mooiere settings. Het mooie van deze parken is de aanwezigheid van de Big 5: buffel, olifant, neushoorn, leeuw en luipaard. En big five betekent ook dat je kunt rekeken op giraf, zebra, aap etc.

Niet veel later worden we geconfronteerd met de harde werkelijkheid van deze dierenwereld. Voor ons zien we in de verte een zebra hinkelen wat alleen maar kan duiden op een gewond dier. Eenmaal dichterbij gekomen zien we het vlees uit zijn bovenbeen hangen en overal krassen op zijn achterste. Dit arme beestje is waarschijnlijk door een leeuw aangevallen, maar heeft zien te ontsnappen. De zebra kijkt zo zielig, je zou hem het liefst uit zijn lijden willen verlossen. De omgeving is vergeven van de gieren en verder op pad zien we ook al de eerste hyena die blijkbaar het bloed geroken heeft van een gewond dier. Na nog wat uurtjes rijden komen we de eigenaar van het Avis filiaal tegen die dus ook gamedrives regelt. We vertellen hem over de zebra en later die avond, als we de auto terugbrengen horen we dat hij inderdaad een zebra tegenkwam. Hij had de strijd op moeten geven en vormde het hoofdgerecht van een stuk of 50 gulzige gieren. Arm dier!

Het hoogtepunt die dag was toch wel de confrontatie met een neushoorn echtpaar. In de verte zagen we al een stevig stel billen en dichterbij gekomen zien we het pas echt duidelijk. Gelukkig waren ze rustig en hadden ze er geen problemen mee dat we ze rustig achtervolgden. We zaten echt alle vier te stuiteren in de auto van enthousiasme. Echt geweldig, want dit is echt de real thing, niets geen hekken of toezichthouders. We worden op nog veel meer dieren getrakteerd, zoals overstekende giraffes, hyenas, in de verte olifanten, een kudde zebra's, apies, wrattenzwijnen (voor de tekenfilmfans; Pumba) en wildebeest.

Na een lange dag van 11 uur door het game park tuffen wordt het donker en tijd weer terug naar huis te gaan. Het blijft toch wennen om in een links te rijden in het donker zonder ook maar één vorm van straatverlichting. We komen heelhuids terug bij het hostel en gaan die avond heerlijk vis eten. Onze ogen kunnen zich eindelijk ontspannen, geen gepieg naar wild meer!

De volgende dag is helaas een beetje een hangdag, het enige wat we doen is een boottocht om de nijlpaarden en krokodillen te gaan bekijken. Een erg geslaagde boottocht, want we zien tientallen nijlpaarden in het water. Het lijken van die lieve beestjes, maar wat we niet wisten is dat ze verantwoordelijk zijn voor 60% van alle dodelijke interacties tussen mens en dier. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de nijlpaarden later op de avond ook gewoon door de straten van St Lucia lopen, op zoek naar eten. Hier hoef je dus 's avonds niet bang te zijn voor zakkenrollers, maar meer voor uit de kluiten gegroeide dieren die over je heen willen rollen. Die avond is het gratis eten bij het hostel en komen er Zulu zangers langs. Ze zingen slechts 3 liedjes en zijn dan al weer vertrokken, jammer! Het eten is een typische Zuid-Afrikaanse stoofpot (Potjie). Erg lekker, maar uiteraard met vlees, dus we vissen alleen de groente en de aardappels eruit. We gaan maar weer vroeg naar bed, als het al zo vroeg donker is dan lijkt de avond ook veel langer te duren, typisch winter!

We willen eigenlijk meelopen met de gratis wandeling van 8 uur 's ochtends. Als we aan de balie verschijnen lijkt de gids daar anders over te denken. Het heeft geregend en dat is excuus genoeg om de tocht niet door te laten gaan, tsjonge, ze hebben hier ook niet veel nodig om lekker niets te hoeven doen. Vervolgens krijgen we ook nog eens ruzie met de mensen van de Bazbus, want Mascha d'r kaart zou verlopen zijn. Erg bijzonder voor een ticket wat onbeperkt geldig is. Na veel gebel en een onbehulpzaam hostel lukt het uiteindelijk wel iets te regelen maar het blijft vaag waarom dit nu weer heeft kunnen gebeuren.

Het is tijd wat te gaan doen dus huren we die ochtend een paar fietsen. Uiteraard alleen de kindermodellen worden verhuurd en dus gaan we weer heel charmant op pad. Er is een krokodillencentrum wat op onze dagplanning staat. Super cool want ze hebben echt enorm veel dieren van verschillende leeftijden. Erg vriendelijke beestjes die graag een hap uit je arm nemen. Ok, ik moet ze ook niet pesten met een stokje, maar Mascha schrok zich echt helemaal rot, zo'n klein beestje kan al enorm blazen en ziet er toch vrij indrukwekkend uit. Na een uurtje gaan we nog verder fietsen en opeens zien we aan de oever weer een heel stel nijlpaarden lekker liggen zonnen. Die beesten hebben het goed voor elkaar, lekker de hele dag chillen en als het nacht is lekker gras vreten. Zo vliegen de dagen in St Lucia weer voorbij. Morgen de bus naar Swaziland, hopelijk gaan we daar nog meer wild zien!

4 opmerkingen:

ans zei

Hoi Hoi,

Wat bijzonder al de wilde dieren, lijkt mij geweldig om ze van dichtbij te zien.We hebben afgelopen week bij Sas en Dick alle foto's zitten kijken van onze vakantie, waaaauuuuwww zou zo weer terug gaan..

Ik vind het verkeersbord met het rolstoeltje wel heel apart, lachu hoor.
we hebben begrepen dat Martine en Mario eerders langs komen als jullie naar Azie gaan..
Hartstikke leuk, wens jullie heel veel plezier toe.

dikke kus van jullie vriendinnetje...Ansie

sher zei

je kent het liedje : leve het nijlpaard" toch wel? NOu dat klopt dus zo te lezen...

Rob en Inge zei

Hoi Mascha en Edwin,

leuk dat jullie een berichtje hebben achtergelaten op onze blog. Dan moeten wij natuurlijk ook even een reactie op jullie blog achter laten. De foto's mogen jullie nog steeds gratis gebruiken...

Wij zitten nu in Namibie, redelijk woestijnachtig hier. Erg mooi en ook hier zien we weer allerlei wild lopen. Hoe is het bij jullie?

Zodra we thuis zijn zullen we jullie blog beter in de gaten gaan houden, om zo nog een paar ideeen op te kunnen doen! Nu moeten we helaas steeds betalen voor het internet.

Groetjes Rob en Inge

Unknown zei

Hallo,

Mooie reis hebben jullie gemaakt, en al even mooie foto's!

Ik zou graag een foto van St Lucia gebruiken op mijn website Vakantie in Afrika.

Ik hoop dat jullie daar geen bezwaar tegen hebben.

Alvast bedankt,

Patrick.