zaterdag 11 juli 2009

Aapies loeren in Sandakan

Dag 254 en 255, 10 en 11 juli Sandakan

94,6%. Zegt jou dat percentage iets? Interessanter is eigenlijk 5,4%. Dat maakt namelijk het 'grote' verschil tussen mij en de oerang utan die tegenover me zit. Ons DNA komt voor 94,6 procent overeen met deze 'man of the forest'. Weinig hè! Het maakt o.a. dat ik in een huis woon en hij in een boom en ga nou niet grappig doen door te zeggen dat dat het enige verschil is tussen mij en de aap :-).

We zijn in Sandakan en vanuit hier kun je heel gemakkelijk naar de jungle en aapies kijken. In Sepilok, drie kwartier met een minibusje voor 0,80 cent, bevindt zich het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Een plek waar oerangutans worden opgevangen en weer op krachten kunnen komen om ze vervolgens weer in het wild uit te zetten. De apen zijn semiwild, dat betekent dat ze voor zich zelf kunnen (leren) zorgen, maar indien nodig extra voedsel of medisch verzorging krijgen. Martine en Mario treffen we daar weer; zij komen net terug van een tweedaagse rivierjungleverblijf en willen nogmaals de apen in Sepilok bekijken, want drie dagen geleden hadden ze niet veel geluk. Ook nu willen de apen niet zo. We zien er twee die worden gevoederd en nog eentje dichterbij, maar er staan zo veel toeristen omheen dat het effect een beetje weg is.

Edwin en ik besluiten nog een trail te lopen door de bagger en het dichte groen en tot onze grote verbazing zien we na een half uur modderwandelen een lieve oerangutan op het pad zitten. WOW! Zo dicht ben ik nog nooit bij zo'n aap geweest. Ik bedoel, ik woon al tien jaar samen met een wilde aapachtige, maar deze is veel ...eh..echter! Edwin geeft het beest zelfs een handje en praat wat met hem in apentaal. Ik durf wel met hem op de foto. Hij mist een arm, wat mij niet zo handig lijkt als aap, maar voor de rest zit ie er tevreden bij. Raar he, dat we voor 94,6 % gelijk zijn. Denk daar maar eens over na...

Met z'n vieren gaan we ook nog langs het Rainforest Discovery Centre waar ze een canopywalk hebben en een tropische tuin. Na 1,5 uur haalt de taxi ons op. Wij hebben nu vooral behoefte aan koelte, want wat is het allejezusheet....Maar zelf de tropische regenbui en het onweer brengen geen verkoeling 's avonds.

2 opmerkingen:

Claudia zei

WAT GAAF !!!!
Nu ben ik echt jaloers !!!!

Dat is gaaf, gewoon een oerang oetang aaien, wauw.
Heb je toch nog even met je zusje geknuffeld, hahahaha
Leon zegt namelijk dat ik altijd loop als een oerang oetang :-)

Echt super gaaf zeg !!!

Have fun !!

Liefs Claudia

Ans zei

Ik ben het met Claudia eens, ben ook jaloers. O lijkt me zo mooie ervaring om zo dichtbij te komen en de oerang oetang te aaien...

Dat vergeet je nooit meer..

xxxxx Ans