zaterdag 8 augustus 2009

Pijnlijke momenten in Ao Nang

Dag 278 tm 283, 3 augustus tm 8 augustus 2009, Hat Yai en Krabi (Ao Nang)

Terwijl er op maandagochtend standaard op veel plekken in Nederland urenlang wordt vergaderd over moeilijke punten en er knopen worden doorgehakt, zitten wij ook midden in een zware meeting. In rap tempo worden pijnlijke punten effectief behandeld en knopen losgemaakt. Er wordt een uur lang geduwd en getrokken Tja, een Thaise massage is echt niet minder zwaar dan een redactievergadering bij Justitie of de Consumentenbond. Maar we komen helemaal relaxed en los uit deze sessie op het strand en dat is me in Nederland nog niet gelukt!

Ja, we zijn in Thailand en het eerste dat ons opvalt? We kunnen niets meer lezen! Wat een gek kriebelschrift hebben ze hier. En ik zie nagenoeg geen Engels meer. De haven van Satun is de plek waar we het stempeltje voor Thailand gaan krijgen in ons paspoort. Gelukkig hadden we in Penang al het visum geregeld, want anders krijg je bij aankomst maar 15 dagen (nieuwe regel). “Is it possible to get 60 days, please?”, vraag ik zo lief mogelijk aan de immigratieambtenaar. Ze zegt niets terug, is druk bezig met stempels zetten en formulieren nakijken. Na een paar lange minuten zegt ze: “You got sixty days”. We verstaan haar nauwelijks en ze moet het drie keer herhalen en dan lachen we opgelucht naar haar. Yes, we mogen lang blijven. Erg belangrijk, omdat we pas rond eind september het land via Cambodja gaan verlaten en iedereen kan uitrekenen dat dat meer dan 30 dagen is.

Ons plan is om met een lokaal busje naar Satun centrum te rijden en dan de bus te nemen naar Hat Yai. Uiteraard denken daar een paar mannetjes anders over en al snel zijn we in onderhandeling over de prijs voor een rechtstreekse rit naar Hatyai. 1200 baht wil het mannetje hebben voor de rit van bijna twee uur. 'Belachelijk ', denken wij. Dus zitten we even later voor 500 baht in een snelle luxe auto richting onze bestemming. Welkom in Thailand, het land van de glimlach en van de mensen die je willen meegenieten van je portemonnee. Eén nacht Hat Yai is genoeg en we willen nou wel eens op een Thais strand liggen dus nemen we een minibusje naar Krabi en stappen daar over op een lokaal vervoermiddel, een open busje met twee bankjes aan de zijkanten. Het duurde even voordat we hebben uitgezocht hoe het OV werkt in Thailand en zeker omdat er tientallen mannetjes exorbitante bedragen noemen om ons te brengen met allerlei transportmiddelen. Ons doel is Ao Nang, een badplaats 35 minuten van Krabi. En als we daar aankomen zien we gelijk dat Thailand een vakantieparadijs is. Er ligt een prachtig strand, jungle en metershoge kliffen én een paar straten vol met winkels, hotels, resorts, bars, restaurants, massagesalons, touroperators, straatverkopers, op-maat-maak kledingwinkels en souvenirswinkels. En we zien onze eerste kalende, dikbuikige, brildragende Westerlingen op leeftijd met een Thais poppetje aan hun zij.

In de vijf dagen in Ao Nang zijn we druk met weinig. Maar dat betekent niet dat je niets meemaakt, want met Mas en Ed is het nooit saai. Zo huren we een brommertje. Kost maar liefst 150 baht per dag (3 eurie). Vrolijk tuffen we rond. Ineens zien we langs de kant van de weg Giant Catfish farm staan. Even kijken. En dan doet Edje weer eens handig, want hij zet de brommer op stuurslot en dan blokkeert het sleuteltje. Zijn schuld? Of foutje van de brommerverhuurder. Maakt niet uit, want de mensen van de catfish farm zijn erg behulpzaam. Maar die hulp houdt snel op als ik ineens een hond met een stuk vlees uit de buik naast me zie liggen. Of is het een dikke drol. Oh wacht eens even, het is een puppy. De hond gaat bevallen! Nu! Naast mij! Ik schrik, de hond schrikt en rent weg, de pup nog half uit de baarmoeder bungelend. En de bazin rent er achteraan. Weg hulp! Dan maar bellen met de brommerverhuurder en 20 minuten later is 'ie ter plaatste en krijgen we een nieuwe sleutel. Nu eerst maar eens die catfish bekijken, want ik heb geen idee wat voor vissen dat zijn. Het zijn monsters! Vette kronkelende, woeste vissen met wijd open gesperde bekken met slierten er om heen (als ware snorharen, vandaar catfish??) YUK! Moet je ons Youtube filmpje maar eens zien!!

We tuffen verder en negeren het benzinewijzertje dat in het rood staat. Want dat stond het al toen we vertrokken, 'dus het zal wel kapot zijn, want ze sturen je toch niet weg met een lege tank'. Wel dus en dus staan we stil op een verlaten weg. Edwin wil gelijk gaan lopen, maar ik ren naar het houten vervallen stalletje langs de kant van de weg waar een verlegen vrouw eieren en andere etenswaren verkoopt. “Do you have gasoline?”, vraag ik wanhopig. Ze wuift richting het dorp (zo'n 4 kilometer verder). Maar ik zie toch echt een soort tank staan met een slang er aan. Ik herinner me uit Ghana dat ze ook daar zulke benzinepompen hebben. Ik loop naar de achterkant van haar stalletje en in de verte zitten wat mensen bij een huisje. “Anybody speaks English?”. Er komt een jong meisje aangelopen en ze begrijpt ons probleem en kan haar moeder/buurvrouw/tante/zus uitleggen dat we benzine willen. En dat heeft ze, zoals ik al dacht. En voor je het weet staat de hele familie om ons heen. Ha ha, grappig, twee grote blanken op een kleine brommer. Ha ha geen benzine meer. Vrolijk meelachen en even later tuffen we weer verder. Hier zie je ons rondtoeren: Youtube op de brommert

Rond drie uur leveren we de brommer weer in. Ik heb een houten reet en we willen nog even zwemmen. En zo komen we onze dagen in Ao Nang wel door. Luieren, zwemmen en eten met tussendoor een stevige Thai massage. En omdat het moesson is (keiharde regenbuien, onstuimige zee) varen er geen bootjes naar de eilanden en kunnen we niet snorkelen en dan ben je na vijf dagen wel een keer klaar in Ao Nang, dus gaan we morgen naar Ko Samui. En niet naar Phuket, omdat daar het weer slechter schijnt te zijn.

5 opmerkingen:

ans zei

Hoi MAscha en Edwien,
Vies inderdaad die vissen, zien er niet smakelijk uit. hahahahah.
Dacht even dat Edwin zijn haar had afgeknipt toen ik die foto zag op de brommer. Maar nee het valt me mee...wel een mooi stukje strand zag ik heel kort...ben wel heel benieuwd naar de foto's. Veel plezier in Ko Samoi..

xxxxx van Ansie

Marie-José zei

Wel errug komisch dat je na het bekijken van jullie catfish voeren gelijk de volgende hit van youtube krijgt voorgeschotelt maar dan doet dasmassie iets heeeeeeeel anders! Lijkt meer catfight ;-)

Heerlijk weer om te lezen dat jullie veilig op Thailand zijn aangekomen, geen crashes en typhonen.

KEP werkt te doen, bah
kusmj

Carly zei

Hai!

Jullie hebben (gelukkig)Oa Nang al verlaten. Vlakbij (alleen te bereiken met een longtailbootje) was het alleen een stuk gezelliger: Hat Ton Sai.

Ook had ik nog als goeie tip het eiland: Koh Yum. Half uurtje varen vanaf Krabi. Maar goed, jullie zijn alweer vertrokken. Naar andere paradijsje. Hoewel.. het is hoogseizoen..

Toch nog veel plezier!

Veel plezier

Claudia zei

Hahaha, dit is ook een manier om zumba uit te oefenen, gewoon iemand op je rug laten dansen.

Liefs Claudia

Saskia zei

hahaha grappig ik wou juist zeggen toen ik t filmpje zag, WAT nog steeds 'z'n staartje er niet af ;-) heel erg leuk om jullie bekkies te zien, kreeg gelijk een big smile om m'n lippen toen ik jou met dat hellumpie op zag :-)))

dikke kus