vrijdag 14 november 2008

De verkoeling zoeken

Dag 15 - vrijdag 14 november 2008

We checken uit en rennen bijna naar de overkant. De douche is echt de druppel: er komt geen warm water uit de kraan en er ligt nog een 'dooie cavia' van zwart haar in het putje van de, naar het laat raden, Mexicaanse gast die ons voor was. Dit hotel willen we echt niet nog een nacht en aan de andere kant van de weg zit een betere die we eigenlijk al eerder op het oog hadden. Wel twee keer zo duur, 200 pesos, maar het heeft tenminste geen beschimmelde muren én warm water.

We zijn in Palenque voor maar één ding; de Mayaruines bekijken. Ja, we hebben er al heel wat gezien, maar Palenque ligt in de jungle en is ook weer erg bijzonder. Vooral omdat je hier ook in de gebouwen kunt. Je kunt op veel piramides klimmen, maar hier kun je door de gebouwen lopen en de verschillende kamers zien waarin de Maya's leefden. De setting tussen de lianen, watervallen en de beklemmende klamme hitte geven de ruimtes een heerlijke koele beschutting met prachtig uitzicht. Er is nog veel intact en je krijgt een heel goed beeld hoe de Maya's geleefd hebben en hoe hun heldhaftige krijgsmannen geëerd werden. We hebben nu al veel Maya ruines gezien maar elke keer lijkt er toch weer iets meer zichtbaar te worden van deze vergane glorie.

Als we weer terug gaan naar Palenque willen we nog even stoppen bij Casa Fuga, ons aangeraden door Nynke die we later opzoeken. Via een achterdeur komen we binnen, we hadden net de verkeerde afslag ;-), en worden we eigenlijk een beetje weggekeken. Alles gaat op reservering en daar we die niet hebben kunnen we niets te eten of te drinken krijgen. Het ziet er echt prachtig uit maar de gastvrouw had toch wel iets vriendelijker kunnen zijn en deze twee enthousiastelingen een glaasje water kunnen aanbieden. Jammer, gemiste kans want nu schrijven we dus lekker niets positiefs over haar.

Dan maar terug naar Palenque en daar eten. Met een lokaal busje kunnen we uiteindelijk meerijden en zitten we in no-time met lekkere taco's en een vispotje te smikkelen. Die middag is het te heet om ook maar boe of baa te zeggen dus we zoeken de ventitalor op en gaan maar snel naar bed, morgen wordt weer een leuke dag als we naar San Cristobal de Las Casas gaan.

Geen opmerkingen: