woensdag 12 november 2008

Uxmal, lekker klimmen op de ruines

Dag 13

Gisteren hebben we het indrukwekkende Chichen Itza bekeken. Je zou denken, dan heb je het wel gezien met die Maya complexen. Toch besluiten we vandaag naar de Mayaruines in Uxmal te gaan. Maar eerst ‘s ochtends een (gratis) rondleiding door de stad Mérida. Om 9.30 uur moeten we bij het toeristenbureau zijn waar we met een klein groepje de historie van de stad bekijken. Aan het Zocalo, of wel het centrale plein, staat onder andere het huis van de Spaanse familie Montejo die Mérida in de 1540 stichtte. We bekijken ook de kerk aan het plein en even verderop een gebouw met prachtige muurschilderingen die net als de schilderingen van Diego Rivera de onderdrukking van de Maya’s afbeelden.

Dat de Maya’s onderdrukt zijn door de Spanjaarden bewijst wel het aantal kathedralen in de stad. Elk belangrijk Maya gebouw is verwoest om op diezelfde plek een kerk of kathedraal te bouwen van de stenen van datzelfde Maya bouwwerk. Vele stenen tonen nog het herkenbare rood van de Maya tempels en je ziet de fossielen in het steen wat kenmerkend is van het leisteen dat door de Maya’s werd gebruikt.
In de buurt van Mérida ligt Uxmal. Eerst wilden we met een georganiseerde tour gaan, maar na wat rekenwerk konden we dik 20 euro besparen door dezelfde trip op eigen houtje te doen. Snel verdiend dus! Met een ‘gewone’ bus vertrekken we om 12 uur naar Uxmal. Het was nog best spannend want we waren 5 voor 12 op het busstation en die oude locals nemen het niet zo nauw met het netjes ‘in de rij staan’. Ik ben geen kleine jongen, maar dat leek bij deze oude rotten weinig indruk te maken. Toch springen we net op tijd de bus in met de juiste tickets en zijn we een uurtje later in Uxmal. Het mooie van dit complex zijn de vele intacte ornamenten. En je mag overal op en in. We hebben heel wat traptreden gezien! Hier krijg je pas echt een idee hoe grootst die tempels en gebouwen zijn geweest. Het zijn trouwens niet alleen maar tempels, ook gerechtshoven, badplaatsen, balspel plaatsen etc. Wat ook te gek was hier was de rust, bijna geen bezoekers te bekennen. We wanen ons bijna drie uur lang in dit prachtige gebied.

Typerend voor deze nederzetting is de waterhuishouding. Omdat ze afhankelijk waren van regenwater hebben ze een ingenieus systeem van putten en aquaducten gebouwd. Daarbij gebruikmakend van natuurlijke bronnen die her en der in het bos zijn. Denk niet dat het een paar putjes zijn waar wat water in opgeslagen werd. Het gaat hier om een watervoorziening van miljoenen liters water waarmee de circa 20.000 Maya’s konden overleven. Dan zeggen ze van Nederlanders dat ze het water onder controle hebben ;-)

We krijgen het opeens op ons heupen, want de middag is voorbij gevlogen en we moeten natuurlijk nog wel terug naar huis. En geen georganiseerde tour regelen is dus ook niemand die je handje vasthoudt en je naar de bus brengt als het tijd is. De schemer begint al in te vallen en nu we weten dat het dan erg snel gaat… weg hier! De bus laat ook nog eens aardig op zich wachten. Ruim 20 minuten te laat zien we in de verre duisternis lampen opduiken. Als we instappen lijkt het wel een vrieskast. Brrrr wat staat die airco koud. Ik heb alleen maar een hempie aan, maar gelukkig heeft Mascha nog de pijpen van haar afritsbroek bij d’r die ik om mijn armen schuif. We kruipen dicht tegen elkaar aan, dat scheelt al weer! Met een uurtje zijn we terug in Mérida. Snel wat eten en naar bed. Morgen met de bus naar Palenque. Dat wordt weer een lange dag want de rit duurt zo´n 9 uur....

15 opmerkingen:

arie en joke zei

Hoi kinderen, We hebben net weer 3 afleveringen gelezen. Het blijft toch wel heel leuk. Wij zijn op dit moment in Frankrijk bij Rien en Joke. Hartelijke groeten van ze en van ons natuurlijk dikke kissen.
Pa en Ma

Anoniem zei

Oh oh, wat fijn om dit alles te lezen. En nu zitten jullie in Casa Sanchez. Super leuk idee vind ik dat. Mas heb je die dikke kus aan ze gegeven?
Niet vergeten naar de overdekte markt te gaan. Super; heerlijke geuren, fijne mexicaantjes... en het museum is prachtig! Hmmm, wij hebben plannen om volgend jaar zomer daar weer eens te gaan wandelen. Is mijn nieuwe neefje er ook; effe knuffelen.
Komende kerst gaan we naar Michigan; even naar mijn families daar. Ze hebben de kinderen nog nooit gezien, dus na ongeveer 6 jaar lijkt me dat hoog tijd. Wij doen dus ook aan wereldreisjes... ;-)
liefs en dikke kus!
Elze

Anoniem zei

haha, zo herkenbaar die airco! "we hebben airco dus zullen we hem gebruiken ook" Coole verhalen hoor! Chichén Itzá ben ik ook geweest... lekker met weer lekker stijl omlaag klimmen...

Nog 12 dagen, mogen wij ook!

Groetjes Martijn

Unknown zei

Wat gaat de tijd toch weer snel in dat kouwe kikkerlandje! Er staan alweer 3 nieuwe berichten op de site!
De trekpleisters kun je vaak toch niet omheen, ook al is het 'alweer een ruine'. Vaak moet je er toch wel even langsgaan, als je toch in de buurt bent.
Sla dus vooral straks in Guatemala dan Tikal ook niet over, omdat het 'weer een ruine' is, ik vond dit de mooiste van allemaal. Vooral omdat ie nog lekker in het oerwoud ligt en de aapjes boven je in de bomen langs slingeren. Je voelt je dan ineens Mowgli in JungleBook bij de apenkoning! Haha!

Veel plezier nog en blijf zulke leuke verhalen schrijven, zodat we allemaal mee kunnen genieten!

Unknown zei

Met de groetjes van Janneke :)

Anoniem zei

He Lieverds,
Geweldig lijkt me dat om ook daar rond te lopen. Ik beleef zelf ook een beetje avontuur als ik de verhalen lees. Vooral zo blijven schrijven...
deed me even denken aan de Tongeriro Crossing in Nieuw Zeeland met al dat klimmen. hahahahha doen jullie toch nog aan sporten...
Geniet van al het moois...

liefs van Ansie

Ontwikkelwijzer zei

Eddie GEFELICITEERD met je verjaardag! Ik drink er vanavond een lekker Karmelietje op. Nee, twee: eentje voor jou ook.

Gegroet,

Gert-Jan

Anoniem zei

Ha Ed en Mas!

Wat leuk om jullie verhalen te lezen :)
En die foto's erbij maken het allemaal erg aantrekkelijk!

Van harte gefeliciteerd met je Verjaardag ED! Fijne dag, geniet ervan! Hoe vieren ze het in mexico?:D

Groetjes Laura

Anoniem zei

Hallo Edwin en Mascha,

Ik wil Edwin graag feliciteren met zijn verjaardag. Hiep hiep hoera!! Ik hoop dat jullie goed en intensief genieten van jullie droomreis! Zo te zien en te lezen lukt dat prima!! Heel veel geluk en gezondheid toegewenst.
Groetjes,
Tarik Ennourhair (ex-collega consumentenbond voor het geval je me nu al vergeten bent ;))

Marcello zei

He beide,

Ziet er allemaal wel heel cool uit hoor! Jaaaaloers!!! ;) Mooie foto's ook :)

Syrië en Jordanië was ook prachtig! Foto selectie op mijn hele naam .nl of .com. Met '/groep' erachter zie je het gezelschap. Was écht een super groep. Heel erg geboft.

Heel veel plezier daar en enjoy!!!

Marcello

Anoniem zei

Heyy Languhh.... Gefeliciteerd!!!

hahaha34!

Groetjes Ruup

Anoniem zei

Zo hè hè.. ik ben ook weer bij.. wilde echt ff voor gaan zitten om jullie ervaringen te lezen.. moet alleen nog ff fotootjes kijken. Allereerst.. ED van harte!!! LANG ZAL IE LEVE LANG ZAL IE LEVE.. HOERA HOERA HOERA!!!
Hoop dat je beetje leuke verjaardag hebt (gehad) vraag me af hoe laat t nu is bij jullie.. Jullie tropische eilandje zag er iig helemaal super uit, echt romantisch jullie jubileum gevierd, gaaf hoor!! Hiero alles z'n gangetje, met t buikje en wat erin zit ;-) gaat alles helemaal goed. Wordt steeds groter in ieder geval hahaha maar de 20 weken was ook helemaal geweldig.. alles erop te zien, van de kleine hersenen en de hartkamers tot z'n.."zaakie" hahahha jaja we krijgen dus een jongen! Slaapkamertje wordt nu opgeknapt zodat we binnenkort babykamer van kunnen maken. Maar eerst gaan we weekje in de zon liggen in Egypte, vertrekken dit weekend :-)))

Ben blij dat laptopje zo goed bevalt en jullie dus lekker veel verhalen kunnen schrijven.. ben benieuwd naar de volgende!
dikke kus uit t haagse en tot gauw weer!

hansvana zei

Hallo Wereldreizigers,

Als ik dit zo allemaal lees denk ik wat een mogelijkheden had ik gehad als ik veel later geboren zou zijn. Jaloers? ja hoor nog steeds.
Garoet,
Hans.

Anoniem zei

Ha Mascha en Edwin,

Dit is jaloersmakend! Wie zegt dat reizen zwaar is? Leuk om te lezen wat jullie zien en beleven.

Wij zijn net twee weken terug van dik 4 weken rondtrekken in Namibië. Ook erg leuk geweest. Heel erg leeg en verlaten. Erg warm (50 graden in de zon en 's nachts gewoon nog 28 graden). Heel veel wilde dieren. Grote groepen olifanten. Zeer imposant. Vaak allemaal gewoon langs de weg. De lodges, paradijsjes. Dagen honderden kilometers gereden in een stoere 4x4 jeep zonder dat je veel tegenkomt. Wel drie lekke banden gehad. Ook één midden in een wildpark met de strikte instructie: Blijf in de auto. Het record bandenwisselen gevestigd dus! In het Noorden nog echte autochtone stammen ontmoet. Blote mensen in hutjes. Arm, maar gezond en tevreden. Zeer confronterend om daar tussen te staan. Dan ben je wel heel blank en rijk.

Heel veel plezier verder. Op naar Zuid-Amerika zou ik zeggen!

Groet,
Maarten

arie en joke zei

Dag zwerverskinderen,

Krijg je eerst een tijd niets en dan ineens weer een hele week tegelijk om te lezen. Heel apart en bijzonder. We zijn alleen bang, dat als jullie zo doorgaan, er voor ons geen drank meer over is, als we in januari komen.

Hele dikke kussen maar weer

Pa en Ma