dinsdag 17 februari 2009

Jarig in Bolivia en Chili (deel 3)

Dag 110, 17 februari 2009

Lang zal ze leven, lang zal ze leven. Zestig worden in Bolivia is toch wel bijzonder. Jammer dat ze geen oog heeft dicht gedaan vannacht en dat de wekker om 04:00 ging. Maar hoe dan ook: Joke is jarig!

Om kwart voor vijf zitten we bibberend van de kou in de jeep. Stikdonker is het nog. We hebben geen idee waar we de zonsopgang gaan bekijken, maar we moeten onze badkleding (!!!) bij de hand houden. Badkleding? Weet je wel hoe koud het is! Eerst nog langs de geisers. Ze zullen vast wel spectaculair zijn, maar het is nog zo donker, dat we er eigenlijk niets van zien.

Een half uurtje verder rijden en daar ligt een ..tadaaa, warmwaterbron. Er staan mensen omheen met mutsen op en handschoenen aan (dat je wel even begrijpt dat het echt koud is) en in dat bad liggen mensen. En tien minuten later wij ook. Okay, je buiten omkleden is wel even afzien, maar het water is 32 graden. Lekker! En daar hoort dan een prachtige zonsopgang bij. De rode gloed schittert op het meer, we dobberen in het badje en voelen ons als god in Bolivia. Een half uur later zingt een vijftig koppig publiek Joke toe en eten we om zeven uur `s ochtends een kleffe taart!


De route voert verder naar het zuiden, langs nog meer prachtige meren, de Salvador Dali woestijn en dan uit het niets verschijnt een gebouwtje. Migracion Bolivia lezen we. We zijn bij de grens met Chili. Onze chauffeur gooit ons uit de jeep en keert terug naar Uyuni. Hij heeft nog negen uur voor de boeg. Wij stappen in een LUXEbusje dat ons naar San Pedro de Atacama brengt, het eerste stadje in Chili. En na al die armoede in Bolivia, de slechte wegen en de gare bussen, is Chili een paradijs. ER LIGT ASFALT. Midden in de woestijn rijden we nu meteen op de gladste ondergrond sinds weken. Wat een verschil. Ik zie zelfs vangrails. En borden met de maximumsnelheid.

Wat we ons totaal niet hebben gerealiseerd is dat het in Chili hoogseizoen is. Het is er grote zomervakantie. En San Pedro de Atacama zit propvol met Chileense vakantiegangers. Vergeet niet dat we nu weer veel lager zitten, op zo´n 2700 meter, midden in de woestijn en het is hier lekker warm vakantieweer. Na heel lang zoeken hebben we een veel te dure hotelkamer. Balen, maar we hebben geen keus. We vieren de verjaardag van Joke met een lekker dineetje en sluiten zo deze lange, maar bijzondere dag af! Salud!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hey Vakantie gasten,

Ik ben weer helemaal bij, erg leuk om alles te lezen.
Het is hier nog steeds winter maar niet zo koud meer als dat het was.

Verder gaat alles goed, en gaan wij vrijdag heerlijk een wekendje weg naar.... hou je vast......VAALS hahaha jaja tropischer kan het gewoon niet, hahahaha

Dikke kus Claudia