donderdag 5 maart 2009

Wat fijn al die wijn in Mendoza

Dag 124 tot en met 126, 3 tm 5 maart 2009, Mendoza, Argentinie

De Nederlandse politie zou het druk hebben als ze in Mendoza zou werken. Immers, je mag volgens de Nederlandse wet niet met drank op fietsen of autorijden. Hier in Argentinie denken ze daar wat anders over en heb je zelfs speciale georganiseerde 'met-drank-op-achter-het-stuur-tours'. Uiteraard doen wij mee met zo'n alcoholische trip (je kent ons haahah). Het heet Bikes and Wines en het komt er op neer dat je op een mountainbike in je eigen tempo van bodega naar bodega (wijngaard/wijnhuis) fietst. En...en dat is het belangrijkste....proeft van de wijnen van die wijngaard. En dan na een paar van die proeverijtjes, gaat het fietsen toch wat zwaarder. Gelukkig is alles vlak en hoeven we geen bergjes op.

We zijn vanuit Santiago in Chili aangekomen in Mendoza en dé wijnstreek van dit land. Hier in de Maipu vallei staan de velden vol met druiventrossen en enorme wijnhuizen. Ze boeren goed, die wijnboeren! Het eerste wijnhuis is meteen ook een wijnmuseum. We krijgen uitgebreide uitleg over de geschiedenis van deze wijnfamilie en het proces van het wijnmaken. Ze produceren hier 10 miljoen liter per jaar, 40% is voor de export, de rest zuipen ze zelf op. Wat ik ook niet wist: de eiken vaten waar de wijn in wordt bewaard en z'n smaak van krijgt, worden maar 3 tot 5 keer gebruikt. Dan is de kracht er af. Allemaal leuk en aardig, maar ja, we zijn hier natuurlijk maar voor één ding...een glaasje proeven. En zo staan we om half 12 's ochtends heel interessant te kijken en doen we alsof we er verstand van hebben. Maar waar het om gaat..is de wijn lekker? Yep!

En dan, in de bloedhitte, trappen we ons het (lep)lazarus verder door het gebied. Voor wie ze kent; Norton, Trapiche, Tempus Alba, El Cerno. Allemaal even lekker én leuk om te bezoeken. Bij Tempus Alba (http://www.tempusalba.com/) raken we nog innig verstrengeld in Christian, de marketingman van deze stinkendrijke wijnfamilie. Hij omhelst ons zodra we binnen komen, hand op Edwin's knie, loafers aan de voeten, bloesje iets te ver open, walm van aftershave, grote zonnebril op het hoofd. Je kent het wel, een enorme charmeur/gladjanus die ons wel zo ver krijgt dat we maar liefst vier wijnen proeven. Ja, zijn techniek werkt wel. Bij het weggaan worden we beiden nog even lekker geknuffeld en gezoend. Verbijsterd en een beetje rozig van de wijn stappen we weer op ons fietsie.

Mendoza is een prachtig, gezellig stadje met brede straten, veel bomen een een frisse atmosfeer. En over twee dagen is het het grote wijnfestival, met Miss Wijnverkiezingen, parades, proeverijen en meer ongein. Dus zijn alle hostels en hostels vol en kunnen we alleen nog maar terecht in Quinta Hostel. Weer een wereldreisles geleerd: ALS ALLE HOTELS VOL ZITTEN EN DIE ENE NIET, DAN IS DAAR IETS MIS MEE!!! Na twee nachten houden we het gezien in deze bacterie-rijke schimmelzone. En dan heb ik het nog niet eens over het bed. Je kunt de spiralen gewoon ZIEN in het matras...au au au. We missen dus de wijnmissen, maar het is niet anders. We gaan naar het zuiden verder, ons doel is Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld, nog zo'n 3400 kilometer voor de boeg. Eerst maar naar Malarque, zo'n 420 kilometer zuidelijker. Stapje voor stapje.....

2 opmerkingen:

arie en joke zei

Dag lieve kinderen,
Alweer een leuk verhaal, wijn proeven en fietsen. We hadden er weer graag bij willen zijn.
Hier alles oke. Zijn nog steeds op El Zorro. Hebben een weekje bijgetekend. In de loop van de volgende week naar Frankrijk.
Dikke kussen
Joke en Arie

Anoniem zei

HOi Mascha en Ed,
OOooo was ik maar bij jullie voor het wijn proeven heerlijk lijkt me dat en dan ook nog ongestraft fietsen nou kan niet beter, hahahahahh.
Hier alles goed en jullie hebben al heel wat kilometers er op zitten.
Veel plezier en geniet van elke avond wijn....of niet..

liefs van Ans