maandag 11 januari 2010

Borobudur in Yogyakarta

Dag 439, 11 januari 2010, Yogyakarta

Hier weer een bericht van Arie en Joke

Piet rijdt ons in Yogja, want zo wordt deze stad ook genoemd, naar een straat met het ene hotel na het andere. En toch valt het niet mee om iets geschiktst te vinden. Of te duur, of geen geschikte combinatie voor vijf personen, of we kunnen -omdat een groep studenten die zo nodig op schoolreisje moest, maar een nacht in plaats van de twee die we willen. Maar bij de vijfde poging vinden we precies wat we nodig hebben. Het management is in handen van een jonge man die het hotel van zijn oma mocht gaan runnen en hij doet zijn uiterste best om het ons naar de zin te maken. En er was ook nog een zwembad. Perfect.

's Avonds gaan we meteen door naar een dinershow met het beroemde Javaanse ballet van Rama en Sintra. Eerst vallen we aan op een overheerlijk en zeer uitgebreid dinerbuffet en daarna storten we ons op de dansvoorstelling in de open lucht. Gelukkig valt er geen druppeltje regen deze avond. De dansshow lijkt een soort Romeo en Julia of West Side Story. Alleen loopt het hier, ondanks de gedaanteverwisselingen, gevechten tegen apen, dodelijke pijlen en brandende vuurproeven, wel goed af: ze krijgen elkaar. Het is goed dat we een Nederlandse versie van het verhaal op papier hebben gekregen , want daardoor wordt het verhaal een stuks duidelijker.

De volgende morgen weer vroeg op. Naar het Kraton of te wel het Paleis van de Sultan. Eigenlijk een klein dorp binnen de stad, waar nog zo'n 1000 mensen wonen en een aantal daarvan is in dienst van de Sultan. De titel Sultan is een beetje te vergelijken met een koning. Ook hier kom je de invloed van Nederland tegen in de architectuur en de aankleding. Dat is ook niet zo gek, want Nederland heeft jarenlang de baas gespeeld in Indonesië. Vogeltjesmarkt is een benaming die niet helemaal de lading dekt, want er zijn ook gekko's, bijen en wespen, vleermuizen, uilen, varanen en nog veel meer vreemde “huis”dieren. Soms zo op en in elkaar gestopt dat je de neiging krijgt hun kooitjes stiekem op te maken.

Natuurlijk staat ook een bezoek aan Borobudur op het programma. Er zijn hier onder andere 1460 panelen met afbeeldingen in reliëf. Maar er zijn zeker evenveel mensen bij de ingang die je iets proberen te verkopen. De 1460 panelen kan je bekijken en voorbij lopen, maar de verkopers lopen met je mee en raak je bijna niet meer kwijt. Gelukkig hadden we een goede gids waarvan we heel veel achtergrond informatie kregen. Zo moest je om geluk af te dwingen 3, 5 of 7 rondjes over de bovenste rondgang lopen, Ook je arm in een een van de gaten van een bepaald torentje steken en dan de hiel (voor dames.) of de ringvinger (voor heren) van de daarin verscholen Boeddha aanraken. Alle daarbij gedane wensen komen uit. (geen garantie). De dag werd besloten met een halfuurtje aquajoggen in ons zwembad o.l.v. Larissa en een superdiner bij Via Via. Ze hadden daar zelfs wijn, alleen niet te betalen.

Morgen rijden we naar Sangaraan. Geen idee wat ons daar te wachten staat, maar we vertrouwen op Piet.

1 opmerking:

Ans zei

Wat een mooie foto van die dansgroep. In Den Haag heb je altijd de pasar malam bij het malieveld, daar heb ik ook weleens een dansgroep gezien. Het mooie ervan is dat jullie hebben mogen ervaren in het land zelf. echt super.

tot wanneer blijven jullie in indonesie Joke en Arie
groetjes van

Angeline